Tour de France

Tour de France

Le Tour

Al jaren volgt REMEPRO.NL de Tour de France, de laatste jaren draaien we mee in het grote media-circus dat de Tour begeleidt. Naast onze fotoreportages op Le Tour Foto Side zullen wij u vanuit dit blog ook een textuele bijdrage proberen te leveren!

De Tour is alle dagen feest

Le Tour 2009Posted by REMEPRO.NL 29 Jul, 2009 17:15:07

Zondag 26 juli was het weer zover: de laatste dag van de Tour de France 2009. Drie weken heeft de karavaan een spoor door Frankrijk getrokken, drie weken lang werd de sportmedia gedomineerd door wielrennen, en drie weken lang kon er gespeculeerd worden over wie er zou winnen, wie doping zou gebruiken, en hoe de verhoudingen binnen de Astana-ploeg zouden liggen.

Drie weken lang kon de pers ook weer de grootste zin en onzin schrijven. Als Armstrong maar even naar Contador keek, werd het breed uitgemeten en allerlei conclusies aan verbonden. Het ‘twitteren’ door Armstrong werd als belediging van de pers gezien, maar iedereen nam zijn ‘tweeds’ klakkeloos over of wist het nog op zijn eigen wijze te interpreteren. Wij lezen en zien gelukkig niet alles, maar soms lezen wij een stukje waarvan onze haren weer eens overeind gaan staan. Neem nu de afsluitende column van (notabene oud-wielrenner) Thijs Zonneveld op nu.nl, ‘Parijs is helemaal niet ver’. Hij schetst een sfeer over de laatste startplaats, alsof het een spookdorp betreft. Dat de laatste startplaats niet telt, alleen Parijs die dag nog van belang is. “Traag zet het peloton zich in beweging. Door een haag van dranghekken waar niemand achter staat, rijden de renners het dorp uit.”. Natuurlijk is de laatste dag maar één ding van belang voor de renners: ze halen Parijs, gekoerst zal er niet worden, op het laatste rondje na. Maar het publiek stroomt die laatste ochtend net zo massaal bijeen als alle andere etappes. Natuurlijk, Thijs schrijft zeer mooi en sfeervol, zodat je het bijna voor je ziet, maar onze foto’s bewijzen toch het tegendeel.

Overal waar de Tour komt, is het feest. Of het nou de start in Monaco is, de finish in Parijs, of de doorkomst in plaatsjes, waarvan we het bestaan niet eens wisten. Overal zijn de dorpen versierd, stromen de mensen samen, en is men trots dat de Tour hun dorp aandoet. Rotondes worden versierd, de vlag gaat uit, fietsen worden opgehangen. Zelfs het Franse chauvinisme wordt af en toe aan de kant gezet, om een renner van een andere nationaliteit aan te moedigen. Een enkeling durft het zelfs aan, de Amerikaanse vlag op te hangen om Lance een steuntje in de rug te geven. Als je uren van te voren door zo’n dorpje rijdt, staan ze al vol enthousiasme de Tour op te wachten. En of je nou in een volgwagen rijdt, of in je eigen persauto, je wordt hartelijk ontvangen. Zet je de auto even stil om een foto te schieten, komt er altijd wel een fransman een praatje met je maken. Trots op hun dorp, trots op de Tour. Komt de reclamekaravaan voorbij, dan barst het los. Volwassen kerels duiken als kleine kinderen op een gratis petje van Skoda, een promo-pakje wasmiddel wordt ontvangen alsof het een godsgeschenk is. In de tijd tussen de reclamekaravaan en de eerste renner, wordt er nog even een flesje wijn open getrokken, en een stokbroodje weggewerkt, terwijl de geuren van de barbecue die van de warme bakker doen verdwijnen.

Een enkele keer lijkt het respect voor de Tour even vergeten, als op het laatste moment nog plotseling overgestoken moet worden, hetgeen tot levensgevaarlijke situaties lijdt, en ook dit jaar weer eens mis ging toen een motorrijder onderuit ging. Laten we het er maar op houden, dat dit komt doordat men zo’n verkeersdrukte in de dorpjes niet gewend is en de gevaren onderschat.

Volgend jaar is het Grand Depart in onze nuchtere landje. Twee dagen staat Rotterdam in het teken van Le Tour. Wij vragen ons af, of het publiek ook zo enthousiast en massaal toestroomt als in de kleine Franse dorpjes. Of de versieringen niet alleen van de gemeente afkomen. Om nog maar te zwijgen over de kleine dorpjes in Zeeland, die de Tour liever zien gaan dan komen, omdat de zondagsrust verstoord wordt. Wij hebben nu al nachtmerries over kerkgangers die op het laatste moment de weg blokkeren, half-stok hangende vlaggen en andere protesten, waarmee niet alleen het respect naar de organisatie, maar zeker richting de wielrenners, ver te zoeken is.

In de Tour is het elke dag feest. Of er nou gekoerst wordt of niet, of de rit spannend is of saai. Miljoenen mensen worden jaarlijks langs de route even uit de dagelijkse sleur en zorgen weggehaald, even een dagje in een andere wereld gebracht. En dat is ook veel waard.

  • Comments(0)//letour.team-remepro.nl/#post8

Tourhectiek

Le Tour 2009Posted by REMEPRO.NL 17 Jul, 2009 19:06:53

Al een aantal jaren maken wij onderdeel uit van de perskaravaan die de Tour de France begeleidt. Elk jaar weer hectisch, maar elk jaar weer fantastisch om mee te maken. Dit jaren hadden we gekozen om de eerste week aanwezig te zijn.

Dit jaar was de start in Monaco. ‘Traditioneel’ had de organisatie dus weer gekozen voor een startplaats buiten het eigen land, maar op zich heeft dat wel zijn charmes. En natuurlijk kijken we ook naar de start van de Tour 2010 in Rotterdam. In ieder geval toonde Monaco aan, net zo blij met de start van de Tour te zijn, als de jaarlijkse Grand Prix. Overal grote banners, vlaggen, reclameborden: het kon niemand ontgaan dat de Tour dit jaar de mondaine havenplaats aandeed.
Ook voor de pers was het prima geregeld: voldoende parkeergelegenheid, een ruim opgezet perscentrum, kortingen voor lunches, en een pendeldienst naar de start per boot.

Donderdagavond was de ploegenpresentatie, een mooi voorproefje op de Tour, want zaterdag kan de hectiek pas weer echt losbarsten bij de tijdrit, als opening van de Tour. Voorzien van veel water, zonnebrand, een petje en natuurlijk onze foto-apparatuur trokken wij richting start. Prins Albert mocht de eerste renners wegvlaggen, de media vocht voor de mooiste plaatjes rondom het startpodium, maar.. na het vertrek van de eerste renner (jawel, Van Hummel, een Nederlander!), nam de drukte rondom de start alleen maar toe: Lance Armstrong moest al vroeg vertrekken, en waar Lance komt… vergelijk het met een bak limonade in de zomer waar een zwerm wespen op af komt.

Spreek je toeschouwers, dan krijg je steevast te horen dat ze het liefst hebben, dat Lance nog vandaag vertrekt uit de Tour. ‘We don’t like him’. Gekscherend reageren wij steeds met ‘tja, hij is te goed he?’ maar nee, dat is het natuurlijk niet. Ook de pers heeft maar weinig goeds over voor de Texaan. Des te opvallend is het, dat overal waar hij verschijnt, wel iedereen om zijn aandacht vraagt. De pers drukt hem bijna plat, de Fransen klappen, roepen, schreeuwen. Iedereen wil met hem op de foto, en slechts een enkeling durft het aan om een fluitconcert te geven. Bij de start, bij de finish, en zelfs onderweg.

Slechts een momentje leek de aandacht zich niet op Armstrong te richten. Bij de start in Gerona verscheen Johan Cruijff tussen de wielrenners. Als gast van de Rabobank werd hij een dagje meegenomen door Michael Boogerd. En natuurlijk niet voor niks tijdens de etappe naar Barcelona. Zodra Cruijff in beeld kwam, dook de zwerm persmuskieten op hem, om even de aandacht op de Astana-ploeg los te laten. Het publiek scandeerde zijn naam, ‘hij is de grootste!’. Boogerd deed respectvol een stapje op zij, terwijl de organisatie Cruijff op het startpodium wilde hebben. Zelfs de renners leken ontzag te hebben voor ‘El Salvador’. Nummer 14 uit de Tour, Floyd, mocht de meester een handje geven. Helemaal zenuwachtig was de jonge Australier. ‘He is such a great sportsman’. Toen Hiddink twee dagen later ook even wilde genieten van die sfeer, kreeg die als reactie van de renners ‘we hebben wel weer genoeg voetbal gehad hoor’.

Ondertussen was de aandacht van de media alweer helemaal terug naar Armstrong. Hij praat weinig met de pers, het moet gedaan worden met zijn twitter-berichtjes en slechts sporadisch een reactie. Op zoek naar spanning en sensatie wordt alles rondom Armstrong breed uitgemeten. Onenigheid in de ploeg, als Contador aanvalt, reacties van Hinault en Prudhomme om de boel op scherp te stellen, maar ondertussen wel een derde plaats op slechts 8 seconden achterstand voor de Amerikaan.

Nee, wij hebben het zo vanaf de zijlijn rustig aanschouwd, en zagen een zelfverzekerde, controlerende Armstrong en gaan er vanuit dat hij zijn achtste Tourzege dit jaar gaat behalen. En als dat onverhoopt niet zo mocht zijn, dan zetten wij ons geld op zijn teamgenoot Contador, met Armstrong als tweede op slechts luttele seconden. En dat is dan geheel door de wielermeester geregiseerd. Want Cruijff is grootste, maar Armstrong komt heel ver in de buurt!

  • Comments(0)//letour.team-remepro.nl/#post7

Kampioenstrui

Le Tour 2009Posted by REMEPRO.NL 30 Jun, 2009 07:10:09

Afgelopen weekend stonden de Nationale Kampioenschappen op de wieleragenda. Zo werd in Duitsland de nieuwe kampioen Martin Reimer en in Italie Fillipo Pozzato. In Luxemburg nam Andy Schleck de kampioenstrui over van zijn broer Franck, en in Frankrijk, hoe kan het ook anders met zo’n naam, werd Dimitri Champion de nieuwe kampioen.

In Nederland werd het kampioenschap zondagmiddag verreden in Landgraaf. Het werd een zware strijd, mede door de hoge temperaturen, over het mooi parcours met doorkomsten en finish op de fraaie paardenbaan. Voor Thomas Dekker, waarvan de verwachtingen voor de Tour de France hoog zijn, werd het een teleurstellende middag. Door een acute voedselvergifting moest hij maar liefst zeven keer overgeven, waarna de hij strijd moest staken.

In de laatste ronde bleek hoe diep de meeste renners al gegaan waren. Na een aantal vruchteloze ontsnapping, leek niemand meer bij machte om weg te rijden bij de kop en alleen de finish streep over te gaan. De ogen waren al gericht op de twee Raborenners in het laatste kopgroepje van zes, Tjallingi en Langeveld, die gezien de status van de Rabobank niet anders dan deze kopgroep winnend moesten afsluiten.

Maar niets blijft zo onvoorstelbaar als wielrennen. Als uit het niets, kwam vanuit het peleton plotseling ‘good old’ Moerenhout aanstormen. Schijnbaar probleemloos reed hij het gaatje dicht, keek even naar de renners in de kopgroep, waarna ‘rustig’ door te trekken. Niemand was bij machte hem in te halen. Na nog even om te kijken waar de achtervolgers bleven, konden de armen omhoog en was het voor de tweede keer in zijn loopbaan dat Koos Moerenhout het Nederlands Kampioenschap mocht winnen.

De kampioenstrui kwam zo dus toch weer bij de Rabobank terecht, maar wederom zal de nationale driekleur ontbreken in de Tour de France. De ploegleiding van de Rabo had namelijk al besloten, dat Koos niet mee gaat naar de ronde van Frankrijk dit jaar. Tuurlijk, Koos is met zijn 35 jaar niet een van de jongste renners, maar toonde andermaal aan zeker mee te kunnen draaien in de Tour. Het besluit is echter al genomen, wat hopelijk voor de wel geselecteerde renners een extra stimulans is om het goed te doen dit jaar.

Overigens was de overwinning van Moerenhout een aangename meevaller voor de Raboploeg. Lang leek het er namelijk op, dat zij naast de prijzen zouden grepen en als grootste ploeg in Nederland met hooggespannen verwachtingen voor de komende Tour zou dat natuurlijk niet kunnen…

  • Comments(0)//letour.team-remepro.nl/#post6

Op naar een schone Tour...

Le Tour 2009Posted by REMEPRO.NL 16 Jun, 2009 19:08:54

Nog iets meer dan twee weken, en dan begint hij weer: de Tour de France. Nog steeds het grootste en belangrijkste wielerevenement ter wereld. Na het succes van de Rabobank in de Ronde van Italië, waar kopman Denis Menchov de eindzege pakte, werd de Tour-koorts de afgelopen weken nog verder aangewakkerd door de goede resultaten die Robert Gesink in de Dauphiné Libéré neerzette. Op dit moment is de Ronde van Zwitserland gestart, en krijgt het deelnemersveld van de Tour gestalte. Hoewel… hoe dichterbij de koers der koersen nadert, hoe groter ook het geruchtencircuit over dopingschandalen weer wordt.

De wielerfederatie UCI en het franse anti-dopingagentschap AFLD hebben de strijd tegen de dopingzondaars weer opgestart. Ongeveer 50 renners krijgen daarbij speciale aandacht, zij zullen tijdens de aanloop meerdere keren gecontroleerd worden, en UCI-voorziter Pat McQuaid kan zich niet voorstellen dat die vijftig man aan de start van de Tour zullen verschijnen. Daarnaast zijn tijdens de Tour zelf zo’n 300 tot 400 dopingcontroles gepland. Met zulke intensieve controles kun je je toch bijna niet voorstellen dat er nog renners serieus van plan zijn de Tour te gaan rijden, zonder een greep in het verboden medicijnkastje te doen. In datzelfde daglicht, kun je je dus ook sterk afvragen, of renners die tijdens de Tour toch ‘betrapt’ worden, wel degelijk verboden preparaten hebben gebruikt, of dat er misschien toch iets mis is met de gestelde grenzen en methodes om doping op te sporen.

Wie zullen zich de komende weken plots vrijwillig terugtrekken uit de Tour? Zal Armstrong misschien toch in ene gaan zeggen dat het ‘misschien maar beter is’ dat hij niet meedoet, en de franse hetze tegen hem daarvan de schuld te geven? Vindt de Rabobank plotseling dat Gesink ‘toch nog te onervaren’ is? Of zullen Evans, Cancellara en Contador ‘toevallig’ de komende week nog geblesseerd raken, omdat ze bijvoorbeeld thuis van het keukentrapje af zijn gevallen? Hoe dan ook, iedere renner die zich nu plotseling terugtrekt, komt wel erg verdacht over. Laten we verder maar hopen, dat als er positieve testen uit de koker komen, die dan voor aanvang van de Tour bekend gemaakt worden, zodat er eindelijk weer eens een schone Tour de France gereden kan worden deze zomer.

--------------

De Tour Foto Side is ook dit jaar weer de Tour aanwezig, en wel vanaf de start tot de negende etappe
http://www.letourfotoside.nl

  • Comments(0)//letour.team-remepro.nl/#post5