Tour de France

Tour de France

Le Tour

Al jaren volgt REMEPRO.NL de Tour de France, de laatste jaren draaien we mee in het grote media-circus dat de Tour begeleidt. Naast onze fotoreportages op Le Tour Foto Side zullen wij u vanuit dit blog ook een textuele bijdrage proberen te leveren!

Le Tour 2011

Le Tour 2011Posted by REMEPRO.NL 01 Jul, 2011 00:09:53

Het circus is weer van start. De tenten staan weer opgeslagen, de ploegen zijn weer gearriveerd en de circa 3.000 volgers staan in de startblokken. De Tour gaat weer beginnen!

Dit jaar is de Vendee weer uitgekozen als startplaats. Na de uitstapjes naar Monaco en Nederland de afgelopen twee jaar, start de Tour dit jaar net als in 2005 in de streek van de Oesters, de eilanden, en Thomas Voeckler. De eerste etappe is weer geen proloog, maar gelijk een lange rit van 191,5km, waarbij de officiele start plaatsvindt op een weg die het eiland Noirmoutier met het vaste land verbindt, maar alleen als het eb is.
De tweede dag staat een ploegentijdrit op het programma, waarna het circus op de derde dag de Vendee verlaat en richting Bretagne vertrekt.

Het mediadorp is opgeslagen in de plaats Les Herbiers. Vandaag 29 juni is het perscentrum geopend, en wordt het stadje langzaam maar zeker overspoeld door journalisten, fotografen, technici en begeleiders van Le Tour. Op de parkeerplaats van het perscentrum werden de auto's voorzien van de tourstickers, en werd een laatste hand gelegd aan de eigen bestickering van de voertuigen, toeters ingebouwd, en de communicatiemiddelen getest. Binnen ging het er tijdens de persconferenties met o.a. Contador gelijk weer heftig aan toe: iedereen wil het beste plaatje schieten. Daarna de perszaal in om de foto's te versturen naar de redactie, de interviews uit te werken of de gemaakte video's te monteren. Gelukkig was er ook een 'ontspanningsruimte' voor de pers, waar onder andere van heerlijke oesters genoten kon worden.

Op donderdagmiddag trok het halve circus naar het amusementspark Puy du Fou, op enkele kilometers afstand. In dit park van de Vikkingen, Ridders en Jonkvrouwen werden in een heuse Arena de ploegen gepresenteerd. Zo'n 7.000 toeschouwers zagen in een volgepakt stadion de renners als helden de Arena betreden, afgewisseld door fraaie voorstellingen van de 'normale bewoners' van het park. Weer eens wat anders dan het standaard op de fiets aan komen rijden, in een rijtje opstellen, en praatje houden en weer wegfietsen. Gezien de twitter berichten van oa de nederlandse deelnemers, werd deze 'show' ook door de renners op prijs gesteld.

Uiteraard op http://www.letourfotoside.nl een uitgebreid verslag hiervan!

Enig 'smetpuntje' op deze middag, naast het omver rijden van een cameraman, was de manier waarop Alberto Contador werd ontvangen. Bij het betreden van de Saxo-ploeg volgde een massaal fluitconcert door de arena. Nu kunnen de fransen er altijd al slecht tegen als een niet-fransman meerdere malen hun Tour wint, maar als er dan ook nog een proces tegen de winnaar van vorig jaar loopt in verband met verdenking van doping, is de fluittoon natuurlijk snel gevonden.
Helemaal raar is het niet, want het is natuurlijk erg dubieus, dat het proces wederom is uitgesteld, en Contador dus onder verdenking de Tour mag rijden. Het zal toch wat zijn, als Contador wederom de Tour wint, en daarna schuldig wordt bevonden...

Laten wij echter maar van het positieve uitgaan, en hopen op een nieuwe winnaar. Misschien onze eigen Gesink wel, die aantoont in vorm te zijn, en de verwachtingen dan ook hoog zijn. Maar natuurlijk tippen ook wij Schleck, Evans, en misschien wel Vinokoerov als winnaar. Wie het uiteindelijk zal worden? Over ruim drie weken weten we het!

Vive le Tour!

  • Comments(0)//letour.team-remepro.nl/#post10